ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δομές αλληλεγγύης, η επόμενη ημέρα

5_57_0

«Για μια κοινωνία ισότητας, ισονομίας και ελευθερίας»: Ρεπορτάζ από την πρόσφατη εκδήλωση στο Χωριό Αλληλεγγύης του Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ

(Δημοσιεύτηκε στο Left.gr στις 23/10)

Αποεμπορευματοποίηση, οικονομία των αναγκών, κοινά αγαθά, δημόσιος χώρος, δίκαιη τιμή, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), Kοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία (ΚΙΦΑ), Χωρίς Μεσάζοντες, αλληλέγγυα σχολεία, αμεσοδημοκρατία: Άγνωστες έννοιες και λέξεις μέχρι πριν λίγα χρόνια, σήμερα δοκιμάζονται στην πράξη φέρνοντας νέα μοντέλα κοινωνικών σχέσεων και διαμορφώνοντας μία νέα κοινωνική συνείδηση στη βάση της αλληλεγγύης και με φόντο την αμφισβήτηση της κυρίαρχης ιδεολογίας του ατομικισμού, της ανάθεσης και του ανταγωνισμού, η οποία φαντάζει (αλλά δεν είναι) ανίκητη.

«Τα κινήματα αλληλεγγύης που ξεπήδησαν μέσα στην κρίση απέδειξαν στην πράξη ότι ο ανταγωνισμός δεν αποτελεί αμετακίνητη ανθρωπολογική σταθερά των ατόμων και ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», τόνισε ο Κώστας Βενιώτης από την «Αλληλεγγύη για Όλους» κατά την εκδήλωση για τη σημασία και την προοπτική των δομών αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ 2017.

«Μέσω του πρωτότυπου εργαλείου της «Αλληλεγγύης για Όλους» η ριζοσπαστική Αριστερά είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης, να πάρει και να δώσει κουράγιο. Παρ’ ότι είναι σαφές το αριστερό πρόσημο των περισσότερων εγχειρημάτων αλληλεγγύης και ομάδων, αυτές διατήρησαν την αυτοοργάνωση ως βασικό στοιχείο καθώς και την αυτονομία στη δράση τους», συμπληρώνει ο Μιχάλης Υδραίος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την κυβέρνηση της Αριστεράς τι;

Είναι αλήθεια, προσθέτει ο Μ. Υδραίος, «ότι όσοι συμμετείχαν στα πολύμορφα κινήματα αλληλεγγύης πριν το 2015 αντιμετώπισαν αρχικά με αμηχανία την έλευση μίας κυβέρνησης που συμμερίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες και τα αιτήματα του κινήματος αλληλεγγύης».

«Μπορέσαμε, όμως, να προχωρήσουμε: Σήμερα, οι δομές αλληλεγγύης και συμπληρώνουν το κυβερνητικό έργο αλλά όπου χρειάζεται πιέζουν δημιουργώντας ένα ευρύ φάσμα αιτημάτων τόσο προς την κοινωνία όσο και προς την κυβέρνηση».

Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη δράση στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου, όπου προσφέρθηκαν βασικά είδη για την υγιεινή, τη διατροφή και την ψυχαγωγία των ανθρώπων που «φιλοξενούνται» εκεί (ως απαραίτητα «συμπληρώματα» στις παροχές της Πολιτείας). Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε μία σοβαρή πίεση προς την κυβέρνηση για την βελτίωση των συνθηκών: «Έτσι πρέπει να λειτουργούμε για να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα για τη σχέση Κινήματος – Κόμματος – Κυβέρνησης με δεδομένη πάντα τη σχετική αυτονομία του πρώτου από τα δεύτερα».

Πράγματι, αναφέρει σχετικά η Χαρά Ματσούκα από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης της Αθήνας, παρά τα υπαρκτά προβλήματα στην πρόσβαση και την επάρκεια των δημόσιων δομών, μία σειρά από καίριες παρεμβάσεις έχουν βελτιώσει σαφώς την εικόνα στην Υγεία σε σχέση με πριν το 2015. Το πρώτο πεντάμηνο του 2107, 530.000 ασθενείς μπόρεσαν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, αξίας 60 εκατ. ευρώ και το 1/3 από αυτούς, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων να τα πάρει χωρίς συμμετοχή.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις ύψους 23 εκατ. ευρώ σε νοσοκομεία και ΙΚΑ ενώ σημαντική είναι και η επικείμενη διαγραφή περελθοντικών χρεών (για νοσήλεια) προς τις εφορίες των ανασφάλιστων ασθενών ενώ, επιπλέον 150 εκατ. ευρώ χρέη πάγωσαν και δεν μεταφέρθηκαν στις Δ.Ο.Υ. Ακόμη, οι νέες προσλήψεις έχουν βελτιώσει την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ανασφάλιστων ενώ αναμένεται και η βελτίωση της πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ωστόσο, τα ΚΙΦΑ έχουν ακόμη μεγάλο πεδίο δράσης, αν και «όραμά» τους είναι η αυτοδιάλυσή τους εφόσον θα έχουν εκλείψει οι λόγοι για τη δημιουργία τους: Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περίθαλψη των (ακόμα και τώρα) αόρατων ανθρώπων, των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά ενώ εξίσου μεγάλη είναι συνεισφορά τους στη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού καθώς το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει να είναι δυσβάσταχτο για πολλούς συμπολίτες μας.

Παράλληλα, η οδοντιατρική και ψυχιατρική φροντίδα συνεχίζουν να αποτελούν «τρύπες» του ΕΣΥ ενώ τα ΚΙΦΑ συνεχίζουν να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν την πλήρη πρόσβαση όλων στην Υγεία, χωρίς υποσημείωσεις και εξαιρέσεις.

Εκεί για τους πρόσφυγες

«Μέσω της δικτύωσης και της επικοινωνίας, το κίνημα αλληλεγγύης απέκτησε εξαιρετική ευελιξία και ταχύτητα ανταπόκρισης σε πραγματικά προβλήματα ευαισθητοποιώντας μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, με κορυφαίο παράδειγμα το προσφυγικό», αναφέρει ο Κώστας Βενιώτης.

«Συμμετέχουμε ενεργά στην κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και τους κατευθύνουμε σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και ιατρεία του ΠΕΔΥ αλλά πηγαίνουμε και σε δομές φιλοξενίας, οργανωμένες ή άτυπες, από το Πεδίον του Άρεως το 2015 μέχρι την Αμυγδαλέζα και το Σχιστό. Διαπιστώνουμε ότι συγκριτικά με το 2015 έχει βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις δομές φιλοξενίας ενώ παρουσιάζει κενά η κάλυψη όσων διαμένουν σε μικρούς ξενώνες και σπίτια. Μεγάλες είναι οι ανάγκες των προσφύγων στο Λαύριο, όπου βρέθηκε το ΚΙΦΑ Αθήνας δύο φορές τον περασμένο μήνα, λόγω της πρόσφατης αποχώρησης του Ερυθρού Σταυρού», αναλύει η Χ. Ματσούκα.

Το προσφυγικό αναδείχθηκε σημείο αιχμής για την παρέμβαση πολλών εγχειρημάτων αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Στέκι «Καρντελέν» στην Ξάνθη.

Πολιτισμός, αρμονική συνύπαρξη, αμεσοδημοκρατία

Σε μία κοινωνία όπως αυτή της Ξάνθης δεν αρκεί μόνο αυτό, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Καλεσιώρης: Πολύ σημαντική δράση του Στεκιού ήταν το αλληλέγγυο σχολείο το οποίο λειτουργεί τα τελευταία 3 χρόνια και έχει στόχο τη στήριξη και όχι την αντικατάσταση του δημόσιου σχολείου και τη σύνδεση του «Καρντελέν» με την τοπική κοινωνία. «Μέσω αυτού δημιουργήσαμε παράδειγμα συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε το έντονο μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s