ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπάνες» 4.187.726,1 € για αδήλωτη εργασία!

7616717

Σε 1.667 κοινούς ελέγχους τεσσάρων μηχανισμών σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής εντοπίστηκαν 452 παραβάσεις

Παραβατική είναι μία στις 10 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, καθώς δεν δηλώνει τους εργαζομένους που απασχολεί ή τους δηλώνει ως εκ περιτροπής απασχολουμένους, ενώ εργάζονται με πλήρες ωράριο.

Σερβιτόροι, εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, εργάτες γης, κηπουροί, τεχνίτες κατοικιών και αυτοκινήτων και άλλοι επαγγελματίες λαμβάνουν αμοιβές από τον εργοδότη τους, χωρίς να δηλώνονται πουθενά. Σε 1.667 ελέγχους που διενήργησαν μεικτά συνεργεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ το διάστημα από 1/5/2017 έως 30/9/2017, διαπιστώθηκαν 452 παραβάσεις.

Σε 9.025 εργαζομένους

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε κλάδους που επιδεικνύουν υψηλή παραβατικότητα (όπως η εστίαση και οι εν γένει χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας) και αφορούσαν 9.025 εργαζομένους.

Από το σύνολο των μισθωτών εντοπίστηκαν να θίγονται οι 920, ή ποσοστό 10,19%, αδήλωτοι βρέθηκαν 282 εργαζόμενοι και μερικώς δηλωμένοι 638, εκ των οποίων οι 535 δούλευαν με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.187.726,1 ευρώ. Κατά τον επανέλεγχο (που έγινε τον Σεπτέμβριο), το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξαν συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση.

Αυτό που διαπίστωσαν τα ελεγκτικά συνεργεία ήταν η τάση μεταστροφής από την πλήρως αδήλωτη εργασία στη μερικώς αδήλωτη και στην ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία. Το τελευταίο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο έχει εντείνει τους ελέγχους για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, προσφέροντας οικονομικό κίνητρο στους ελεγκτές ύψους 30 ευρώ ανά έλεγχο.

Υπενθυμίζεται πως η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας τιμωρείται με πρόστιμο περίπου 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s