ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse-Παίρνει ξανά προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Ναι στο μέρισμα λέει το 59%

Σε καθοδική πορεία η Νέα Δημοκρατία, παρά την τρομακτική συσπείρωση, που δεν θα βρει καλύτερη, ούτε σε εκλογική περίοδο, και ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2% με ταυτόχρονη μείωση της διαφοράς, που δείχνει ότι το κυβερνητικό κόμμα έχει πάρει «κεφάλι» στην πρωτοβουλία των κινήσεων

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ:

ΝΔ: 28,5% (από 30% στην προηγούμενη της Pulse, 21-23 Μαΐου)

ΣΥΡΙΖΑ: 19% (από 17%)

ΨΑΛΙΔΑ: 9,5 μονάδες (από 13)

Αρα: η ψαλίδα μειώνεται 4 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει, η ΝΔ πέφτει.

ΠΟΙΟΤΙΚΑ

– 59% συμφωνεί με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στους πιο αδύναμους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (32% διαφωνεί). Συμφωνεί και το 48% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

– 55%: να υπερψηφίσει η αντιπολίτευση το κοινωνικό μέρισμα (12%: να καταψηφίσει, 15%: να απέχει). Το 40% των ψηφοφόρων της ΝΔ θέλουν να υπερψηφίσει.

– 80%: συμφωνεί με την επιστροφή των παρακρατηθέντων στους συνταξιούχους. Συμφωνεί και το 78% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Το λαϊκό κύμα υπέρ της διανομής του «υπερπλεονάσματος» στους αδυνάμους έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς και οδήγησε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία -παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε- να δηλώσει ότι θα το υπερψηφίσει στη Βουλή.

Οπως αποδεικνύεται από την έρευνα που διενήργησε η εταιρία Pulse RC για τη «δημοκρατία», στο διάστημα 7-10 Νοεμβρίου 2017 (πριν δηλαδή από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα), η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας (το 59% των πολιτών) ήταν υπέρ του σχεδιασμού της κυβέρνησης για διανομή του επιπρόσθετου από το συμφωνηθέν πλεονάσματος, όπως είχε προαναγγείλει, ενώ και η πλειονότητα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ήταν θετική απέναντι στην κίνηση αυτή. Είναι εμφανές ότι τα μηνύματα αυτά έφτασαν στα αρχηγικά επιτελεία και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., κι έτσι ελήφθησαν οι αποφάσεις που είδαμε την Κυριακή και χθες, αντίστοιχα.

Πέφτει η διαφορά

Παράλληλα, η ίδια έρευνα για την εφημερίδα μας δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου (όπου προσμετρώνται όλες οι απαντήσεις) η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη, αλλά η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει έπειτα από καιρό σε μονοψήφιο νούμερο (9,5%), με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι μετά τη διανομή του μερίσματος θα κλείσει κι άλλο η ψαλίδα. Συγκεκριμένα, αν είχαμε εκλογές αυτή την Κυριακή, το 28,5% των πολιτών θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία (έναντι 30% στη μέτρηση της ίδιας εταιρίας τον Μάιο) και το 19% τον ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 17% τον Μάιο).

1_1332

Στην τρίτη θέση ισοψηφούν Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Ενωση Κεντρώων με 1,5% και το Ποτάμι με 1%. Η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», που περιλαμβάνει όσους απάντησαν ότι θα ψηφίσουν άκυρο/λευκό, ότι θα απέχουν, ότι είναι αναποφάσιστοι ή ότι δεν απαντούν είναι σημαντική και αγγίζει το 22,5% των ερωτηθέντων.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε ήταν τηλεφωνική και έγινε με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Φυλλοροεί το κυβερνών κόμμα, υψηλή η «γαλάζια» συσπείρωση

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της «γκρίζας ζώνης», δηλαδή εκείνων των πολιτών που παραμένουν σήμερα αναποφάσιστοι ή επιλέγουν λευκό/άκυρο/αποχή. Με βάση το τι είχαν ψηφίσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, το 35% των πολιτών της «γκρίζας ζώνης» ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σήμερα είναι εμφανές ότι έχουν απογοητευθεί από την κυβερνητική πολιτική, χωρίς ωστόσο κάποιο άλλο κόμμα να έχει κατορθώσει να κερδίσει προς το παρόν την προτίμησή τους.

Το 28% είχε επιλέξει και το 2015 λευκό, άκυρο ή αποχή, ενώ το 9% είχε ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που αποδεικνύει ότι η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υψηλή είναι και η συσπείρωση στη Χρυσή Αυγή και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς μόλις το 2% των ψηφοφόρων τους βρίσκεται σήμερα στην «γκρίζα ζώνη».

Η ανάλυση της προέλευσης της «γκρίζας ζώνης» δείχνει ότι το 7% ήταν ψηφοφόροι της Ενωσης Κεντρώων και το 4% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, συνεπώς αν ο Βασίλης Λεβέντης και ο Πάνος Καμμένος, αντίστοιχα, πετύχουν μεγάλη συσπείρωση των οπαδών τους προεκλογικά, θα κατορθώσουν έστω και την ύστατη ώρα να περάσουν το 3% και να κερδίσουν τη συμμετοχή τους εκ νέου στο Κοινοβούλιο. Το όριο στις τελευταίες εκλογές βγήκε περίπου στις 170.000 ψήφους και οι ΑΝ.ΕΛ., συγκεντρώνοντας τελικά 200.000 και ποσοστό 3,69%, πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή.

«Ναι» στο μέρισμα λέει το 59%. Ορθά η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το «πακέτο»

2_430

Εξι στους δέκα πολίτες συμφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδυνάμους με χρήματα από το επιπλέον πλεόνασμα της οικονομίας, κάτι που δίνει στο Μαξίμου μια ευρεία «νομιμοποίηση» να υλοποιήσει τον σχεδιασμό αυτόν. Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων εκφράζει τη συγκατάθεσή του (39% «σίγουρα συμφωνώ», 20% «μάλλον συμφωνώ») και το 32% τη διαφωνία του (18% «σίγουρα διαφωνώ», 14% «μάλλον διαφωνώ»), ενώ το 9% δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (αφορά όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) είναι πλειοψηφική τάση όσοι συμφωνούν με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος (48% έναντι 45% όσων αντιτίθενται).

Στους δε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ περίπου οκτώ στους 10 είναι σύμφωνοι με την ενέργεια αυτή. Μάλιστα, το 55% των πολιτών καλεί τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν στη Βουλή υπέρ της ρύθμισης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και μόλις το 12% τής ζητεί να την καταψηφίσει και το 15% να απόσχει.

Ακόμα και εντός του κύκλου των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, το 40% τάσσεται υπέρ της θετικής ψήφου της αντιπολίτευσης, μόνο το 18% υπέρ της αρνητικής, ενώ το 25% καλεί την αντιπολίτευση να απόσχει από την ψηφοφορία. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι αναμενόμενο, το 75% θέλει η αντιπολίτευση να ψηφίσει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Σε σχέση με την επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν με λάθος τρόπο από τους συνταξιούχους τα τελευταία χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας -8 στους 10 πολίτες- συμφωνεί να πραγματοποιηθεί, ενώ μόλις ένας στους 10 διαφωνεί με την κίνηση αυτή. Στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανεβαίνει στο 85%, ενώ σε εκείνους της Ν.Δ. είναι ελαφρώς μικρότερο, στο 78%.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s