ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Αυτά είναι τα επιτεύγματα της Περιφέρειας Αττικής» του Γιώργου Μπαλάφα

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΜΠΑΛΑΦΑΣΤο 2014 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Περιφέρεια Αττικής. Είναι η χρονιά που, μέσω των εκλογών, αναδείχθηκε μία νέα κοινωνική πλειοψηφία που αποφάσισε πως θέλει μια Περιφέρεια που θα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, που θα έχει όραμα, πρόγραμμα και δεν θα καθοδηγείται από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Η νέα αυτή κοινωνική πλειοψηφία ανέθεσε την δύσκολη αυτή αποστολή στη «Δύναμη Ζωής» και τη Ρένα Δούρου.

Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα διοίκηση της περιφέρειας έθεσε ως προτεραιότητα την ανάδειξη της Περιφέρειας σε βασικό πυλώνα της πολιτικής σκηνής, βγάζοντας την από την απάθεια και την αδράνεια  που τη χαρακτήριζε, δίνοντας της όραμα, και ρεαλιστικό πρόγραμμα για να πετύχει τον στόχο της, την βελτίωση της καθημερινότητας και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

Στα πέντε αυτά χρόνια, η Περιφερειακή Διοίκηση μετέτρεψε σε καθημερινό καθήκον την κοινωνική πολιτική υλοποιώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 300 εργοτάξια σε όλη την Αττική εκτελώντας έργα βελτίωσης της καθημερινότητας.

Από αυτά τα έργα ξεχωρίζουν η σύνταξη και η υλοποίηση ενός νέου αντιπλημμυρικού σχεδίου, με στόχο την λύση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν είτε από κακό σχεδιασμό, είτε από απάθεια των υπευθύνων του παρελθόντος. Παράλληλα, έγινε επανασχεδιασμός της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων της περιφέρειας, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της ανακύκλωσης με βιώσιμο τρόπο, δίνοντας στο μέλλον τη δυνατότητα κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής. Επιπλέον, εκτελείται σε χρόνο ρεκόρ, η ανάπλαση του όρμου του Φαληρικού Δέλτα, ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης. Εξίσου σημαντική είναι η σύνδεση του δικτύου υδροδότησης της Αίγινας, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων.

Εκτός, όμως, από τα έργα η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε με 40 εκ ευρώ τα πολιτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό. Στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού οι επενδύσεις αγγίζουν τα 280 εκ. για κατασκευή και ανακαίνιση διάφορων χώρων αθλητισμού και αναψυχής. Επιπλέον, η Περιφέρεια μερίμνησε για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία καθώς και για την συμμετοχή νέων σε διεθνή fora επιχειρηματικότητας, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Το έργο που παράχθηκε την τελευταία πενταετία είναι μεγάλο και σημαντικό, δεν είναι όμως αρκετό. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής είναι ακόμη πιο σημαντική. Στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες καλούνται από τη μία να αξιολογήσουν το σύνολο του έργου της Διοίκησης της Περιφέρειας και από την άλλη να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσει στο μέλλον. Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι ακόμα πιο μεγάλο από αυτό του 2014.

Ο επόμενος περιφερειάρχης πρέπει να έχει όραμα, ρεαλιστικό πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα του προσφέρει το επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027) και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα πρέπει να προωθήσει επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ρίξει το βάρος στην καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως των νέων, που είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τέλος πρέπει να προωθήσει έργα όπως ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, η βελτίωση της προσβασιμότητας των μικρών νησιών (όπως τα Κύθηρα) και η συμπλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών. Έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα ενισχύσουν την οικονομία.

Η επιλογή που καλούνται να κάνουν οι πολίτες της Περιφέρειας δεν είναι απλή, είναι όμως ξεκάθαρη. Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα συνδυασμό, τη «Δύναμη Ζωής» που έχει επιδείξει ουσιαστικό, αλλά αθόρυβο έργο. Που δεν φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, πολλές φορές μάλιστα ανέλαβε και ευθύνες παλαιότερων διοικήσεων, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν είτε από απραξία είτε από λάθος επιλογές.

Απέναντι σε αυτό το συνδυασμό βρίσκονται από τη μία ο απερχόμενος Δήμαρχος Αμαρουσίου, που βρέθηκε υποψήφιος χωρίς να είναι η πρώτη του επιλογή, αλλά από κομματικό εκβιασμό. Ένας υποψήφιος που αποδεδειγμένα δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ικανοποιητικά τα ζητήματα Δήμου του, αλλά και τα θέματα της ΚΕΔΕ, πράγματα που εγείρουν πολλά ερωτηματικά για τη δυνατότητα του να αναλάβει μια Περιφέρεια που αποτελείται από 66 Δήμους. Ένας πολιτικός που επέδειξε σε πρόσφατο debate πως δεν γνωρίζει τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και τώρα διεκδικεί την θέση του περιφερειάρχη χωρίς να έχει παρουσιάσει ένα όραμα και ένα πρόγραμμα, με μόνο «όπλο» τον άδικο καταλογισμό ευθυνών απέναντι στους αντιπάλους του. Από την άλλη ο έτερος υποψήφιος κος Σγουρός έχει κριθεί ήδη ως αποτυχημένος από τους πολίτες, με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών.

Οι πολίτες δεν καλούνται να επιλέξουν απλά ένα «πρόσωπο» που θα τους οδηγήσει στο μέλλον, καλούνται να επιλέξουν αν η Περιφέρεια θα συνεχίσει να είναι ένας πολιτικός φορέας που θα δρα με μόνο στόχο το συμφέρον  ή αν θα επιστρέψει στα σκοτεινά χρόνια της απάθειας και της απραξίας. Η επιλογή είναι μια και ξεκάθαρη, η επιλογή είναι «Δύναμη Ζωής» και Ρένα Δούρου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s