ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθανάσιος Δρούγος Έβρος: «Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει από τον Έβρο μέχρι το Λιβυκό πέλαγος» [ΒΙΝΤΕΟ]

Όπως είπε ο αναλυτής στο Kontra News, η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει και στον Έβρο διότι από την Συνθήκη της Λωζάνης της 24 Ιουλίου 1923  ισχύουν τα πρωτόκολλα της επιτροπής διαχάραξης χερσαίων συνόρων του Νοεμβρίου του 1926, όπως και οι χάρτες του Ολλανδού Συνταγματάρχη Μπάκερ, τα οποία έχουν υπογράψει Ελλάδα και Τουρκία. Αυτά έχουν καθορίσει τα θέματα της ορίου γραμμής στον Έβρο και δυστυχώς κατά τον κ.Δρούγο είναι θέματα τα οποία δεν τα έχει θίξει επαρκώς η Ελληνική πλευρά.

Σε όλη την περιοχή υπάρχει θέμα με το αν έχει νερό ο ποταμός και τις νησίδες που δημιουργούνται. Το 1955 επί Μεντερές και Καραμάνλη είχε γίνει μια ευθυγράμμιση της περιοχής, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η γεωμορφολογία.

Επίσης Τουρκία, όπως τόνισε ο στρατηγικός αναλυτής, εκτός από το Αιγαίο, είναι σε διαδικασία να τροποποιήσει την Συνθήκη της Λωζάνης και σε συγκεκριμένες περιοχές και στον Έβρο και οι χειρισμοί εκ μέρους του Δένδια δεν είναι καθόλου επιτυχείς και θα δημιουργήσουν περαιτέρω ομιχλώδη κατάσταση. Οι Τούρκοι επαναθετούν πράγματα και αυτά συνδέονται και με τις παραβιάσεις στις καστανιές όπως και με τις υπερπτήσεις πάνω από τον Έβρο. Γι αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι έχει γίνει.

yavuz

Επίσης επέστησε την προσοχή στο ότι «περνάμε χαλαρά» τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά στο Αιγαίο, αλλά δεν είναι «χαλάρα τα πράγματα», διότι έχουμε μπαράζ υπερπτήσεων Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο και από μικρότερα νησιωτικά συμπλέγματα τα οποία παραβιάζονται από 6 – 8 αεροσκάφη κάθε φορά.

Παράλληλα, οι γεωτρήσεις έχουν σταματήσει, για τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ ο κ.Δρούγος δεν απέκλεισε η Τουρκία να προκαλέσει προβλήματα ανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή του Λασιθίου, σε συνάρτηση με τον Σαράτζ στην Λιβύη, με τον Χαφτάρ να καταγράφει μόνο ήττες τον τελευταίο καιρό. Οπως είπε ο αναλυτής «Κατόπιν τούτου, θεωρώ ότι, από τον Έβρο μέχρι τις περιοχές του Λιβυκού πελάγους, χρειάζεται αυξημένη ετοιμότητα και η Τουρκία πέρα από το ότι επιθυμεί να αλλάξει δεδομένα, την συνθήκη της Λωζάνης προς πάσα κατεύθυνση, είτε προς την Συρία, είτε προς το Ιρακ, είτε προς την πατρίδα μας.

TURKEY-GENERALS

Συγχρόνως είναι δυνατόν να μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε εναέριες και θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή, αλλά δεν αποκλείω και την περίπτωση των βραχονησίδων γι αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, βγαίνουν μπροστά τώρα και μας λένε ότι έχουν στείλει ΝΟΤΑΜ από τις 11 Μαΐου, κι αυτό εμείς δεν ξέραμε πριν από λίγο. Και συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση πρέπει ο κ.Δένδιας και ο κ.Παναγιωτόπουλος και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Τι ακριβώς συμβαίνει στην συγκεκριμένη περιοχή στο Μελισσοκομείο Φερρών και επειδή ακριβώς εκεί υπάρχουν πάρα πολλά σημεία στον Έβρο, είτε στο Πύθιο, είτε στο Αμόριο, είτε στο Τυχερό, είτε στον Προβατώνα, είτε μέχρι κάτω στο δέλτα του Έβρου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική εν όψη μεγάλης Τουρκικής προκλητικότητας που περιμένουμε τους επόμενους μήνες»

netakias.com

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΥΓΟΣ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s