ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ-Η αξιοποίηση του κτιρίου του Κεράνη

 

Η  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ  ΚΤΙΡΙΟΥ  ΤΟΥ  ΚΕΡΑΝΗ

 

ΜΙΑ  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΟΥ  ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ  ΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΧΗ  ΚΑΙ  ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ  ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ

 

 

 

 

 

Ο.Μ.  ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΝΙΚΑΙΑΣ

 

ΝΙΚΑΙΑ  2016

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

 

1998:    Το κτίριο αγοράζεται από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι 35 εκ. Ευρώ.

Δαπανώνται 35 – 40 εκ. Ευρώ για την ανακατασκευή του.

Στόχος η εγκατάσταση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

2010 – 2012:   Στις μέρες του μνημονίου, η ανάγκη για εξοικονόμηση δημόσιων πόρων γίνεται πλέον επιτακτική. Σταδιακά, κερδίζει έδαφος η ιδέα μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών από το κέντρο της Αθήνας στον «Κεράνη».

Το ετήσιο κόστος ενοικίασης γραφείων για το υπουργείο το 2011 έφτανε τα 5,7 εκατ. ευρώ για τα 19 κύρια ενοίκια (από συνολικά 51), ποσό που με τη μετεγκατάσταση θα έπεφτε στο μηδέν.

Με εντολή του τότε αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, είχε εκπονηθεί μελέτη για τη χωροθέτηση των υπηρεσιών.

Μάλιστα είχαν γίνει συνεννοήσεις και  με τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγιου Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη, για ειδικά δρομολόγια λεωφορείων (θα χρησιμοποιούνταν δύο οχήματα που είχαν κατασχεθεί από τον ΟΔΔΥ) τα οποία θα μετέφεραν τους υπαλλήλους στο κτίριο από στάσεις του μετρό και των ΗΣΑΠ.

Αντί όμως της λογικής της αξιοποίησης του κτιρίου ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας επιβάλλει το περιουσιολόγιο των εφοριών, με αποτέλεσμα τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ.

Μια τέτοια ΔΟΥ ήταν και της Νίκαιας, που παρά τις αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής εγκαταστάθηκε στο Κορυδαλλό.

2013:    28 συνολικά ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, στα πλαίσια της αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας.

Το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ είναι από τα πρώτα που μπαίνουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ

Το ίδιο έτος  γίνεται απόπειρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να μεταφερθούν στο κτίριο τα δικαστήρια του Πειραιά . Αντιδράσεις όμως των  φορέων της πόλης του Πειραιά, αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά  είχαν σαν αποτέλεσμα την ακύρωση του σχεδίου.

Μάλιστα, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης  Χ. Αθανασίου είχε αναθέσει στην εταιρεία ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ τη μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή του έργου προϋπολογισμού 759.713 ευρώ, ενώ υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Δικαιοσύνης, με την οποία καθορίστηκαν οι πολεοδομικοί όροι για την αναδιαρρύθμιση των χώρων.

Έπειτα, ωστόσο, από προσφυγή των δικηγόρων, ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν ενδείκνυται για μεγάλες συναθροίσεις, που αφορούν ακροατήρια, αλλά μόνο για γραφεία, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και η απόπειρα έπεσε στο κενό.

Ανάλογη απόπειρα για τη μεταφορά 11 υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται το ίδιο έτος, όπου και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Να σημειωθεί ότι οι 11 αυτές υπηρεσίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε 11 διαφορετικά κτίρια και το ετήσιο κόστος τους συνολικά για μισθώματα αγγίζει περίπου τα 4 εκατ.ευρώ (τα στοιχεία αυτά είχε σώσει στη Βουλή ο τότε Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος).

Πέρα όμως από το κόστος και η άναρχη κατανομή δημιουργεί προβλήματα σε πλήθος αγροτών που επισκέπτονται την Αθήνα για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

 

2014:    Παραχωρείται από το ελληνικό δημόσιο με τη μέθοδο sale & lease back (πώληση – μίσθωση και δυνατότητα επανάκτησης μετά από είκοσι έτη) στην εταιρεία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, που ελέγχεται κατά 66% από τον ολλανδο-ισραηλινό επενδυτικό όμιλο invel real estate Netherlands.

              Από τότε καταβάλλονται στον εκμισθωτή 221.000 Ευρώ/μήνα ή 2.652.000 Ευρώ/ανά έτος. Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα των παγίων στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, καθώς και οι δαπάνες ασφάλισης και φύλαξης του κτιρίου.

Με βάση μάλιστα την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, το Ελληνικό Δημόσιο πέρα από το χαμηλό τίμημα της πώλησης, υποχρεώνεται στη καταβολή του ποσού της μίσθωσης ή σε διαφορετική περίπτωση είναι υπόχρεο να βρει ενοικιαστή για το κτίριο.

Σύμφωνα με κύκλους του Συλλόγου των εργαζομένων, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, ο τότε υπουργός  (Χ. Αθανασίου 😉 άλλαξε τους όρους σύμβασης, με όρους άκρως δεσμευτικούς για τη νέα κυβέρνηση.

Συζητείται για όρους επιβαρυντικούς από τη χρήση του κτιρίου και αύξηση του μισθώματος ανάλογα με τα τετραγωνικά χρήσης και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται στο κτίριο.  

Το κτίριο, από το 2005 έως σήμερα, παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε 24ωρη βάση.

2016:  Εγκαθίσταται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας συν.  Γ. Σταθάκη η Γενική Γραμματεία εξυπηρέτησης ιδιωτικού χρέους. (στον 6ο όροφο του κτιρίου).

Αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο δεν καταβάλλει τα μισθώματα στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ. Το ποσό αυτό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 8 εκατ. Ευρώ περίπου.

Η σύμβαση βέβαια δίνει τη δυανατότητα στην εκμισθώτρια εταιρεία να τα διεκδικήσει.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της εταιρείας αυτής είναι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας.

2017:  Το κτίριο επισκέπτεται ο υπουργός σ. Χρ. Βερναρδάκης, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι “πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του κτιρίου”. Mελετάται η εγκατάστση του κτιρίου από τo Υπουργείo Ματαναστευτικής Πολιτικής, καθώς και ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητεί χώρο. Πιθανά να αναζητηθεί χώρος και για το Υπουργείο Εσωτερικών. Το όλο θέμα θα έχει διευθετηθεί πιθανά μέχρι τις αρχές Μαρτίου”.

 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Είναι ένα κτίριο σύγχρονο, αντισεισμικό, βιοκλιματικό, από τα πλέον σύγχρονα σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ εκείνων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.

Το κτίριο περιλαμβάνει δύο υπόγεια, 6 υπέργειους ορόφους, ενώ η επιφάνεια του κτιρίου αγγίζει τα 46.600 m2, σε οικόπεδο εμβαδού 15.500 m2.

Περιλαμβάνει 506 θέσεις στάθμευσης (248 υπαίθριες και 250 στεγασμένες). Στο ισόγειό του, εκτός από τους χώρους υποδοχής και εργασίας υπάρχουν χώροι ιατρείου και κυλικείου.

Στους ορόφους υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την εγκατάσταση και  στέγαση παιδικού σταθμού και γυμναστηρίου.

Στο δώμα υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά τόξα για την ενεργειακή υποστήριξη του κτιρίου.

Σύμφωνα πάντως με την τεχνική μελέτη της “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ” το κτίριο δεν έχει αποδειχθεί να έχει προβλήματα στατικής και αντισεισμικής μορφής, ενώ μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι έχουν γίνει όλες οι στατικές ενισχύσεις, προκειμένου να μην υπάρξει πιθανό πρόβλημα στο μέλλον.

Ο βασικός φέρων οργανισμός είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει πρόσθετες σημαντικές αντισεισμικές ενισχύσεις με τοιχώματα βαριάς κατασκευής, από δομικό χάλυβα, χαλύβδινα υποστυλώματα και συνδέσμους.

Επίσης όλες οι παρεμβάσεις έχουν γίνει βάσει συγκεκριμένων μελετών και με γνώμονα της αύξηση της στατικής-σεισμικής αντοχής του.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν, φύλλα αμιάντου ή εμποτισμός των τοιχίων από καπνό (λόγω της παλαιότερης χρήσης του κτιρίου ως καπνεργαστάσιο). Σχετικές αιτιάσεις πρόβαλλε ο Σύλλογος των εργαζομένων.

 

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σοβαρές ενστάσεις στη μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών προβάλλει ο Σύλλογος των εργαζομένων.

Θεωρεί ότι η χρήση του κτιρίου σε αυτή τη φάση  νομιμοποιεί  ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας.

Χαρακτηρίζει ως αστεία τη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, εξαιτίας των όρων της σύμβασης παραχώρησης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τη πρώτη στιγμή της πιθανής χρήσης του κτιρίου, όλοι οι σύλλογοι των εργαζομένων προέβαλλαν σοβαρές αντιρρήσεις.

Οι αντιρρήσεις ξεκινούσαν από την ακαταλληλότητα του κτιρίου, τη παρουσία αμίαντου στα τοιχεία του ή τον πιθανό εμποτισμό αυτών με καπνό.

Μάλιστα ζήτησαν από το πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη στοιχεία για τη καταλληλότητα του κτιρίου, τη στιγμή που αυτά υπάρχουν και είναι διαθέσιμα στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνέχιζαν με την έλλειψη κατάλληλου συγκοινωνιακού δικτύου και αντίστοιχης μελέτης, την έλλειψη γειτνίασης με σταθμούς ΗΣΑΠ, μετρό κλπ.

Κατέληγαν δε στην έλλειψη συστημάτων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τη δικαστική εκκρεμότητα της σύμβασης παραχώρησης, δεν αναμένεται να τελεσιδικήσει πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Ζητούν με ένταση δύο πράγματα.

Το πρώτο αφορά τη σύσταση επιτροπής που θα εκτιμήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του κτριρίου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη χρήση του.

Το δεύτερο είναι η άμεση καταγγελία της σύμβασης.

 

 

 

Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Σήμερα μόνο το Υπουργείο Οικονομικών και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης μισθώνει για τη στέγαση των κεντρικών του Υπηρεσιών 7 κτίρια, συνολικής επιφάνειας 22.534 m2. Τα κτίρια έχουν έχουν 215 θέσεις στάθμευσης, απασχολούνται σε αυτά 1027 εργαζόμενοι και πληρώνει συνολικά 232.119 Ευρώ.

Το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ έχει έκταση 46.600m2, έχει 506 θέσεις στάθμευσης, μπορεί να απασχολήσει 2300 εργαζόμενους (πάνω από διπλάσιο αριθμό εργαζομένων) και κοστίζει 221.000 Ευρώ.

Μπορεί λοιπόν να στεγάσει όχι μόνο τις κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και ενδεχόμενα υπηρεσίες και κάποιου άλλου υπουργείου (έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Ενέργειας).

Σύμφωνα με μελέτες για αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων (2.300) το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ετησίως 5 εκατ. Ευρώ, ενώ με τη χρήση του κτιρίου θα πληρώνει 2,5 εκατ. Ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε στη πράξη τι σημαίνει  “εξοικονόμηση πόρων”.

Ταυτόχρονα απαντάμε σε όσους επέλεξαν να καταργήσουν και να συγχωνεύσουν υπηρεσίες ή να απολύσουν υπαλλήλους.

Εύλογα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η κατά τόπους ενοικίαση κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο. Τρία μόνο παραδείγματα ενισχύουν τα ερωτηματικά μας.

 • Το ΣΔΟΕ στεγάζεται σε κτίριο της οδού Πειραιώς, ιδιοκτησίας κ.Συγγελίδη (πρώην σύζυγος της κ. Αποσταλάκη), όπου το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει μίσθωμα της τάξης των 140.000 Ευρώ. Στο κτίριο απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.
 • Με απόφαση του κ. Στουρνάρα συγχωνεύονται οι ΔΟΥ Χολαργού και Αγίας Παρασκευής. Η λειτουργία του νέου σχήματος αρχικά αποφασίζεται να γίνει στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής που ανήκει σε ιδιώτη, τη στιγμή που το κτίριο του Χολαργού ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το καταβαλλόμενο ενοίκιο αντιστοιχούσε στο ποσό των 25.000 Ευρώ.

Το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας του πρώην Υπουργού Εργασίας του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαναγιώτου, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate.

 • Να σημειώσουμε ότι στη Νίκαια δύο χώροι που ενοικιάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο (ΙΚΑ και μια δομή φιλοξενίας) ανήκουν σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι εκμισθωτές των κτιρίων, με βάση και τους περίεργους όρους αρκετών μισθώσεων, στέλνουν εξώδικα προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Περίεργη δε είναι και η στάση που κρατούν αρκετοί τοπικοί κρατικοί λειτουργοί, σε σχέση με την επιλογή και την εκμίσθωση των κτιρίων.

Τα παραπάνω ενισχύουν και τις απόψεις νομικών κύκλων, για πιθανή έως αναγκαία την εισαγγελική παρέμβαση.

Γιατί μια τέτοια ταχτική μπορεί να κρύβει, απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος από ανώτερα διευθυντικά στελέχη. άρνηση εκτέλεσης εντολής Υπουργών κλπ.

Για το Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, η λειτουργία του κτιρίου είναι πολύ σημαντική, γιατί έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Έρχεται σε μια στιγμή βαθιάς οικονομικής κρίσης και σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η έλευση των υπηρεσιών θα ζωντανέψει μια αρκετά υποβαθμισμένη περιοχή. Προβλέπεται η λειτουργία γραφείων παροχής υπηρεσιών, εμπορικών καταστημάτων,  μονάδων εστίασης κ.α. Θα δημιουργήσει με το τρόπο αυτό θέσεις εργασίας και τόνωση της πολύ υποβαθμισμένης αγοράς.

Να σημειώσουμε ότι στη Νίκαια αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο δύο δημόσιες υπηρεσίες (ΟΑΕΔ και ΙΚΑ στα όρια της πόλης ).

Η περιοχή που βρίσκεται το κτίριο είναι προνομιούχα από την άποψη της πρόσβασης. Έτσι το πρόβλημα της μετακίνησης από και προς το κτίριο εργαζομένων και συναλλασσομένων μπορεί να λυθεί με:

 • Τη λειτουργία μιας συγκοινωνιακής γραμμής που θα συνδέει το μετρό του Αιγάλεω με τον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ και θα διέρχεται από την οδό Θηβών.
 • Τη λειτουργία του μετρό της Νίκαιας και τη σύνδεσή της με ειδική συγκοινωνιακή γραμμή.
 • Το ότι το κτίριο απέχει 500 μέτρα από το σταθμό του προαστιακού σιδηρόδρομου.

Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο κτίριο θα βοηθήσουν το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

 • Στο ισόγειο του κτιρίου προβλέπεται να λειτουργήσει η ΔΟΥ Νίκαιας – Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα ακατάλληλο κτίριο στη περιοχή του Άνω Κορυδαλλού και σε μια περιοχή με δυσκολίες πρόσβασης.
 • Η λειτουργία εντός του κτιρίου του παιδικού σταθμού μπορεί να διευκολύνει τους δημότες της περιοχής. Ο σταθμός μπορεί να απασχολήσει μέχρι 120 παιδιά. Ένα μέρος αυτών μπορεί να είναι παιδιά δημοτών.
 • Το κτίριο διαθέτει χώρους εκδηλώσεων, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δήμο ή από άλλες συλλογικότητες.

Κλείνοντας τα επιχειρήματα για τη σχέση μεταξύ αξιοποίηση του κτιρίου και εξοικονόμηση πόρων πρέπει να τονιστεί ότι:

Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει επανειλημμένα ότι έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση τω δημοσίων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα και τον περιορισμό των εξόδων.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κεντρική υπηρεσία υπουργείου που να λειτουργεί δυτικά του Κηφισού.

Μια τέτοια δηλαδή επιλογή έχει και σαφή ταξικά χαρακτηριστικά.

Στα πλαίσια αυτά ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

Οποιαδήποτε όμως απόφαση πρέπει να γίνει άμεσα !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΣΘΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΚΤΙΡΙΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΟΣΟ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
Καραγ. Σερβίας 10 5.966 78.518,96
Καραγ. Σερβίας  8 3.823,35 56.706,71
Κολωνού 2 και Πειραιώς 2.382,86 20.826,96
Καραγ. Σερβίας 8 1.288 34.892,92
Υψηλάντο 15 400 6.803,46
Κολωνού 2 και Πειραιώς 4.940 48.509,63
Λεωχάρους 2 863 5.804,34
Ακαδημίας 4 614 4.108,58

                                              

                                                          Πηγή:  Εφημερίδα “Έθνος”

 

 

 

 

 

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου.

Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο Υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να ‘’χαλάσουν’’ τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο ‘’Κεράνης’’.

Η στοχοποίηση και η λάσπη εναντίων των εργαζομένων και όλων όσων τολμάνε να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης δεν μας ξαφνιάζει.  Είναι κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολουθεί, με μεγάλη μάλιστα ευκολία, την πεπατημένη.

Η ηγεσία όμως του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται, ό,τι και αν σχεδιάζει, να αποφύγει τα καίρια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

 • Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;
 • Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του κτιρίου να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;
 • Γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου ‘’Κεράνης’’.

 

 

 

 

ΟΙ  ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ  ΤΗΣ  Ο.Μ.  ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΝΙΚΑΙΑΣ

 

 

 

Ο.Μ.  ΣΥΡΙΖΑ  ΝΙΚΑΙΑΣ

 

Προς:  Τον ΑΝ.ΥΠ.Οικονομικών

Κοιν.   Π.Ρήγα  Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

Δ. Βίτσα  ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α, Βουλευτή της Β’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά

Ν. Κασιμάτη Βουλευτή της Β’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά

Ε. Καρακώστα Βουλευτή της Β’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά

 

Αγαπητέ Υπουργέ, Αγαπητέ σύντροφε Τρύφωνα.

Από τα μέσα Νοεμβρίου μας ενημέρωσες σχετικά με τις προθέσεις σου που αφορούσαν την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην εργοστασίου του “Κεράνη” επί της οδού Θηβών και στα γεωγραφικά όρια της δημοτικής ενότητας Ρέντη του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Μάλιστα στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχες με το συντονιστή της Ο.Μ. της Νίκαιας, έθεσες σαν ορόσημο για τη πραγματοποίηση της αξιοποίησης και της μεταφοράς των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ το μήνα Φεβρουάριο.

Αν και η περίοδος υλοποίησης του σχεδίου έφτασε, παρόλα αυτά δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια ενημέρωση ή πληροφορία για τη μεταφορά και την αξιοποίηση του κτιρίου.

Η Ο.Μ. του Συριζα της Νίκαιας θεωρεί την αξιοποίηση του κτιρίου και τη μεταφορά σε αυτό υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙΚ. απαραίτητη για τους παρακάτω λόγους.

 1. Αξιοποιείται από τη κυβέρνηση της αριστεράς ένα κτίριο για το οποίο το ελληνικό δημόσιο από το 1998 μέχρι σήμερα έχει πληρώσει, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, για την αγορά και μετατροπή του το ποσό των 70 εκ. Ευρώ.
 2. Υλοποιείται από τη κυβέρνηση η πολιτική μείωσης των δαπανών, σε μια περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου για την αναζήτηση ισοδυνάμων.

Μάλιστα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι:

Το συγκεκριμένο κτίριο παραχωρήθηκε με τη μέθοδο lease back σε ιδιωτική εταιρεία και καταβάλλεται σε αυτή το ποσό των 220.00 ευρώ μηνιαίως.

Το ίδιο το ΥΠ.ΟΙΚ. καταβάλλει ως μισθώματα σε ιδιώτες το ποσό των 5 εκατ., για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Συγχωνεύονται Δ.Ο.Υ. για την εξοικονόμηση δαπανών, προκαλώντας μάλιστα σοβαρές δυσλειτουργίες σε επιχειρήσεις και ταλαιπωρία σε πολίτες, όταν οι κεντρικές υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου συνεχίζουν να σπαταλούν τεράστια ποσά.

 1. Η μεταφορά κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙΚ., καθώς και η λειτουργία στο κτίριο οικονομικών υπηρεσιών:

Εξυπηρετεί άμεσα πολίτες και επιχειρήσεις.

Συμβάλλει στη αποκέντρωση, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα μια σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη στη περιοχή επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και όχι μόνο,καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Απαντά στα αιτήματα του Δήμου, επαγγελματικών φορέων αλλά και κατοίκων της περιοχής που θέλουν τη άμεση λειτουργία της Δ.Ο.Υ μέσα στα όρια του Δήμου.

Κατανοούμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν και  πρέπει να ξεπεραστούν. Ζητάμε όμως όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ρυθμιστούν τα θέματα αυτά και αφορούν:

Τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Τα θέματα της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων.

Τα θέματα πρόσβασης στο χώρο καθώς και η δημιουργία χώρων στάθμευσης

Στη κατεύθυνση αυτή μπορεί να “απαντήσουμε” με τη δημιουργία ειδικού συγκοινωνιακού δικτύου, που θα συνδέει τη περιοχή με τους σταθμούς του μετρό του Αιγάλεω και της Νίκαιας, καθώς και με το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Πειραιά.

Στην ανάγκη και προκειμένουνα καμφθούν οι αντιδράσεις από τη πλευρά των εργαζομένων, να εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρξουν ειδικά λεωφορεία για τη μεταφορά τους από και προς το χώρο, καθώς και η λειτουργία παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού, εντός του κτιρίου.

Σύντροφε Τρύφωνα.

Πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή στα πλαίσια της στήριξης του κυβερνητικού έργου για την αναβάθμιση της περιοχής και τη διευκόλυνση του πολίτη.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε σαν χώρα και σαν λαός, ο πολίτης ζητά άμεσα μέτρα από τη κυβέρνηση και λύσεις έστω και στα μικρά και καθημερινά του προβλήματα.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε αυτά και να δώσει λύσεις άμεσες και με σαφές κοινωνικό πρόσημο.

Η υπομονή των πολιτών εξαντλείται και  η κυβέρνηση δεν πρέπει να μένει στις διακηρύξεις.

Σου ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σου και σε διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό σου πρόθυμοι να δώσουμε κάθε βοήθεια.

 

Νίκαια 15/2/2016

 

 

Το Συντονιστικό της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας.

 

  

Ο.Μ  ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ  ΝΙΚΑΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ  ΚΤΙΡΙΟΥ  ΤΟΥ  ΚΕΡΑΝΗ

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΟ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

 

Κύριε Γενικέ

Εντύπωση προκάλεσαν στους πολίτες αλλά και στους φορείς του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη οι ενστάσεις που προβάλλατε σχετικά με τη μεταφορά και εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών στο παλαιό κτίριο της καπνοβιομηχανίας “Κεράνη

Να σας ενημερώσουμε ότι από τις αρχές του χρόνου η Ο.Μ. του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Νίκαιας με ανακοίνωσή της είχε τοποθετηθεί θετικά στην άμεση μεταφορά υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙΚ. στο συγκεκριμένο κτίριο.

Η θετική μας στάση οφείλεται στο γεγονός ότι μια τέτοια μετακίνηση συμβάλλει στην αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών με οφέλη στο πολίτη και το περιβάλλον, στη καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων και τον περιορισμό των εξόδων, ενώ αποτελεί ένα μείζον αναπτυξιακό μέτρο σε μια άκρως υποβαθμισμένη περιοχή.

Με την έλευση των υπηρεσιών στο κτίριο, θα λειτουργήσει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα “ανοίξουν” θέσεις εργασίας.

Κατανοούμε το ενδιαφέρον σας για το σεβασμό στη γνώμη των εργαζομένων και συμφωνούμε απόλυτα στο το ότι “οι εργαζόμενοι δεν είναι εμπορεύματα για να μετακινούνται έτσι απλά”.

Δεν κατανοούμε όμως τις αντιδράσεις τους και τις ενστάσεις που προβάλλουν.

Κατ’ αρχήν καλούνται να εργαστούν σε ένα χώρο ανακαινισμένο, σ’ ένα κτίριο αντισεισμικό και βιοκλιματικό, που καλύπτει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που είναι άμεσα προσβάσιμο και με πολλές ανέσεις (θέσεις parking, παιδικό σταθμό γυμναστήριο).

Δηλαδή κύριε γενικέ η μετακίνηση των εργαζομένων σ’ ένα τέτοιο κτίριο υποδηλώνει “μετακίνηση εμπορευμάτων”;

Γνωρίζετε πολλούς εργασιακούς χώρους με αυτά τα χαρακτηριστικά;

Παράλληλα βοηθούν το Ελληνικό Δημόσιο να εξοικονομεί μόνο για το συγκεκριμένο κτίριο πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (με τη προϋπόθεση μετακίνησης δύο υπουργείων), σε μια εποχή που η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση και ο Έλληνας πολίτης υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες.

Όσο για τη θέση ότι “με την μετακίνηση νομιμοποιείται ένα σκάνδαλο”, έχουμε να δηλώσουμε ότι η όλη διαχείριση της πώλησης και ταυτόχρονης ενοικίασης είναι σκάνδαλο και η δικαιοσύνη πρέπει άμεσα να ακυρώσει τη σύμβαση .

Επειδή όμως η Ελληνική Δικαιοσύνη καθυστερεί στην έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων, μια τέτοια υπόθεση μπορεί να πάρει χρόνια και στο διάστημα αυτό το Δημόσιο και το μίσθωμα θα καταβάλλει όπως προβλέπει η σύμβαση και το κτίριο δεν θα χρησιμοποιείται.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε βέβαια ότι οι εργαζόμενοι διακατέχονται από μια συντεχνιακή λογική και αρνούνται να έρθουν στο κτίριο, φοβούμενοι μη χάσουν τα προνόμια που τους παρέχει το Αθηναϊκό κέντρο (αγορά, εύκολη πρόσβαση κλπ).

Αυτός μάλιστα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το κτίριο δεν χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Οι απόψεις, οι ενστάσεις και οι αντιρήσεις που προβάλλουν είναι απόλυτα σεβαστές και πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου.Οι όποιες όμως αποφάσεις πρέπει να εξασφαλίζουν το κοινωνικό όφελος.

Κύριε Γενικέ

Θεωρούμε ότι όλοι μας είμαστε στρατευμένοι στη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου κόστους σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση με σαφές κοινωνικό πρόσημο. Η προσπάθεια αυτή εμπεριέχει και την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών όπως είναι και η δική μας.

Προς τη κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση της μετεγκατάστασης δημοσίων υπηρεσιών στο συγκεκριμένο κτίριο.

Είναι ένα μέτρο που ο Δήμος, οι τοπικοί φοορείς και οι πολίτες το θέλουν και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αγνοεί ή να εμποδίζει την υλοποίησή του.

 

Νίκαια  18/5/2016

                                                                          Η  Ο.Μ.  ΤΟΥ  ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.  ΝΙΚΑΙΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s