ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η Ιδρυτική μας διακήρυξη

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΤΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΚΙΝΗΣΗΣ – ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

“ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΤΟΠΙΚΗ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 

ΝΙΚΑΙΑΣ  –  ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ”

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΠΟΛΗ

 

 

Δημότες και Δημότισσες της Νίκαιας και του Αγ. Ι. Ρέντη

Όλοι εμείς που είμαστε στρατευμένοι στον αγώνα για την κοινωνική αλλλαγή και την πρόοδο, που συναντηθήκαμε στους δρόμους των αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων.

Όλοι εμείς που στηρίξαμε το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στις επιθέσεις από το παλαιό πολιτικό σύστημα,που ερχόμαστε από πολύ μακριά και που οραματιζόμαστε και αγωνιούμε για το αύριο της πόλης,

ιδρύουμε σήμερα μια δημοτική παράταξη με στόχο την αναπτύξη ενός διεκδικητικού κίνηματος πολιτών για την επίλυση τοπικών αλλά και γενικότερων προβλημάτων που απασχολούν και ταλαιπωρούν το Δήμο και τους κατοίκους του.

Βρίσκόμαστε στον έβδομο χρόνο μιας ιδιόμορφης κρίσης, τα σημάδια της οποίας είναι ορατά στη Νίκαια και στον Αγ.Ι. Ρέντη.

  • Η ανεργία των νέων μας ξεπερνά τον αντίστοιχο μέσο όρο της χώρας.

 

  • Παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι της πόλης μας παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης, με τον αριθμό των κλειστών εμπορικών καταστημάτων να μεγαλώνει εξαιτίας της πτώσης του τζίρου αλλά και των βαρειάς φορολογίας.

 

  • Παραδοσιακοί παραγωγικοί κλάδοι, που έδιναν πνοή στη πόλη , δεν υπάρχουν από χρόνια.

 

  • Στη βιομηχανική περιοχή του Αγ.Ι.Ρέντη τα κουφάρια των κλειστών εργοστασίων αποτελούν τη πλειοψηφία των κτιρίων.

 

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων στο Δήμο μας, απαντώντας στις ολιγορίες ή στις παραλείψεις προηγούμενων δημοτικών αρχών.

 

Το μετρό που ελπίζουμε να λειτουργήσει το 2019, πρέπει να συνοδεύεται από την κατάλληλη υποδομή (χώρους στάθμευσης, πολεοδομικές ρυθμίσεις κλπ), κάτι που δεν έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα, που σε συνδυασμό με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. ώστε η πόλη μας να γίνει επισκέψιμη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αναδείξει την ιστορική της ταυτότητα και να τονώσει τη τοπική της αγορά.

 

Η αξιοποίηση των κτιρίων του Κεράνη και της Αρσης Βαρών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τοπική ανάπτυξη, παραμένουν κλειστά.

 

Η δημοτική περιουσία των λατομείων Καραμπίνη που έχει προγραμματιστεί ως κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού παραμένει κρανίου τόπος.

 

Οι παλαιές προσφυγικές κατοικίες καταρρέουν χωρίς ελπίδα ανάπλασης. Ακόμα και η περίοδος των Ολυμπιακών αγώνων δεν αξιοποιήθηκε για την ανάπλαση ιστορικών σημείων της πόλης μας.

 

Χαιρετίζουμε ως θετικό τον αρχικτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του παλαιού Νεκροταφείου της Ανάληψης σε άλσος αναψυχής, πολιτισμού και περιβαλλοντικών δράσεων, καθώς και την ανέγερση του ιστορικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στη παιδική Στέγη.

 

Επίσης χαιρετίζουμε την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Περιφέρειας, που έχει ως αποτέλεσμα την εκτέλεση έργων που διευκολύνουν τη καθημερινότητα του δημότη μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης.

 

Θεωρούμε όμως απαραίτητη την ύπαρξη ένός συνολικού αναπτυξιακού οράματος για την πόλη, που να εμπνέει και να ενθουσιάζει τους δημότες μας.

 

Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας όλων των των οργανισμών της Τ.Α., που είναι υποχεωμένοι να λειτουργούν μέσα στα ασφυκτικά παλίσια που επιβάλλουν οι πολιτικές της λιτότητας.

 

Δεν θέλουμε οι δημοτικές αρχές και οι δημοτικές παρατάξεις να περιορίζονται σε καθαρά διαχειριστικούς ρόλους και οι δημότες να παραμένουν παθητικοί θεατές.

 

Θέλουμε δημοτικές αρχές που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο και τη διαφάνεια των αποφάσεών τους.

 

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η αλλαγή του σημερινού θεσμικού παλισίου της Τ.Α.  Με την  μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Με  την εξασφάλιση μιας Τ.Α. αποκεντρωμένης και αυτοδιοικούμενης, με οικονομική αυτοτέλεια και αρμοδιότητες και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων του Δήμου.

 

 

Η δημοτική μας παράταξη επιδιώκει ένα Δήμο που:

 

Εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, με τη θεσμοθέτηση τακτικών συνελεύσεων στη Δημοτική ενότητα, στη περιοχή στη γειτονιά, ώστε οι δημότες να συμμετέχουν στον έλεγχο της Δημοτικής Αρχής, αλλά και στη διαμόρφωση αποφάσεων (τεχνικό πρόγραμμα, προυπολογισμός κ.α).

 

Στηρίζει όλους του δημότες, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες προς αυτούς, ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα και χώρα προέλευσης, δημιουργώντας φραγμούς στα κηρύγματα μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας που δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Αναπτύσσει την κοινωνική πολιτική, με την επέκταση και την ενίσχυση όλων των καινωνικών δομών προστασίας και αλληλεγγύης, για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση.

 

Συμπαραστέκεται στη νεολαία της πόλης μας και στους αγώνες της για το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Για όσα θέλουν και χρειάζονται σήμερα τα νέα παιδιά.

 

Υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα όλων των δημοτικών υπηρεσιών, δεν παραχωρεί δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και εργολάβους, δεν εφαρμόζει ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αγωνίζεται για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας.

 

Προστατεύει το περιβάλλον, δίνοντας λύσεις στο κυκλοφοριακό, στο πράσινο, την καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από δράσεις και κίνητρα για την  εφαρμογή της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

 

Ακολουθεί μια αναλογική ανταποδοτική τιμολογιακή πολιτική, με δημοτικά τέλη που θα προστατεύουν τα χαμηλά εισοδήματα και τους συμπολίτες μας που χρήζουν ανάγκη (άνεργους, ΑΜΕΑ, χαμηλόμισθους)

 

Αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστή κληρονομιά της πόλης.

 

Αξιοποιεί ελεύθερους δημόσιους χώρους, χώρους δράσης των κατοίκων για την ανάπτυξη αθλητικών πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας αντίστοιχες ποιοτικές δομές ελεύθερης πρόσβασης για του δημότες.

 

Συνδημότες και συνδημότισσες

 

Είμαστε σε ένα Δήμο με πλούσια ιστορία πολιτιστική και βιομηχανική και με πολλά πλεονεκτήματα.

 

Πρέπει να σταματήσουμε τα φαινόμενα παρακμής που προκαλεί η οικονομική κρίση εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια.

 

Καλούμε όλους τους δημότες της Νίκαιας και του Αγ. Ι. Ρέντη, που συμφωνούν με τα παραπάνω,  να συστρατευτούν στη προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας ανοιχτής, δημοκρατικής, ριζοσπαστικής, συμμετοχικής δημοτικής κίνησης, με σαφές κοινωνικό και αυτοδιοικητικό πρόσημο.

 

Για μια πόλη που θα ανταποκρίνεται στους πόθους, στα όνειρα, στην ιστορία και τους αγώνες των κατοίκων της για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

 

Για ένα Δήμο οδηγό σε αυτή τη δύσκολη αλλά αναγκαία πορεία.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ !!!

 

ΝΙΚΑΙΑ  –  ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗΣ  ΜΑΙΟΣ  2017

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s